DE
Pályázatok » 2020-1.1.1 KKV START - 2020 - 00152

2020-1.1.1 KKV START - 2020 - 00152

Cégünk, a Mechanitec Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt „KKV START” elnevezésű pályázaton nyert vissza nem térítendő támogatást. A támogatás segítségével sikerre vitt projekt eredményeként a csatornából táplált szántóföldi öntözőrendszerek szűrőberendezésének adaptív innovációja valósult meg.

Társaságunk egy jelenleg még megoldatlan szűréstechnikai kihívásra talált megoldást, amely jelenleg a mezőgazdaság résztvevőinek jelentős problémát és bevételkiesést okoz.

Az öntözés mennyisége és minősége elengedhetetlen a szántóföldi növények számára. Az öntözés a termés mennyiségének és minőségének alapfeltétele. Az öntőzővíz mennyisége nagyban függ attól, hogy az öntöző rendszer vízellátása biztosított-e. Az öntőzőrendszerek vízzel való táplálása történhet csatornából és zárt, központi vízhálózatról is.

A hordalék, vagy zagy felszívásából fakadó szűrési problémák jelentős gondokat okoznak. Jelentősen növelik az állásidőt a szerviz és pótalkatrész költségeket is. Ezek a problémák jellemzően a kritikus időszakban jelentkeznek, amikor az öntőzőrendszernek szinte folyamatosan üzemelnie kell.

A nagyobb hozam és eleve a szántóföldi termelés eredményessége érdekében alapvetően és kimagaslóan fontos tehát, hogy az öntözőrendszerek megtáplálása folyamatos és zavartalan legyen és a rendszer ne szívjon fel semmilyen hordalékot, kavicsot, iszapot.

Cégünk erre a jelenleg megoldatlan szűréstechnikai kihívásra hozott létre egy olyan szűrőberendezés prototípusát, amely mind ár-érték arányban, mind minőségben megállja helyét, továbbá elsősorban a magyarországi igényekre és adottságokra fókuszál.

A berendezés ezen felül több, a mai világ kihívásaira is választ adó pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik.  Működéséhez szükséges villamosenergiát megújuló energiaforrásból fedezi, amit a berendezésre szerelt napelem és akkumulátor cella biztosít. A berendezés karbantartás-igénye a piacon lévő más technológiákhoz képest jelentősen kisebb. A berendezés működése során károsanyag-kibocsátás nincs, szemben az aggregátorokat használó berendezésekkel.

Az általunk fejlesztett szűrőberendezés használatával az adott területen megtermelhető minőségi termény hozama növekedni fog, a terményhozam területegységre vonatkoztatott fajlagos értékének korábbi ingadozása stabilizálódik, ezáltal lehetővé válik, hogy Magyarországon egyre több gazdálkodó alkalmazhassa sikerrel az öntözéses növénytermesztési technológiát növekvő, stabil terményhozam mellett.

« Vissza az előző oldalra